Diumenge 24/7/2022 – Commemoració de la revolució anarquista de Juliol del ´36

El 19 de juliol de 1936 es va fer una revolta popular per esclafar el cop d’estat de l’exèrcit contra la II República Española. Lluny de ser una defensa popular de les calsses polítiques de l’època, va servir per posar en pràctica el que entenem per Acció Directa, democràcia sense intermediaris, mobilització sense dirigents… Un cop la negativa de les autoritats a entregar armes al poble per fer front a l’escomesa militar, la gent va sortir a agafar les armes dels diferents quarters militars que hi havia a la ciutat de Barcelona. Amb les armes confiscades a l’enemic es va impedir que el cop d’estat prosperés a la capital catalana i, per extensió, a tot el Principat.
Es formaren les milícies antifeixistes que integraren diferents faccions, tant sindicals com partits polítics: CNT, FAI, POUM, UGT, PSUC (format el 23 de juliol).
Un cop establert el front de batalla es va anant instaurant el comunisme llibertari a les zones de rearaguarda que així ho van voler. L’exemple del Consejo Regional de Defensa de Aragón ens aporta les experiències comunista llibertàries que es van donar al món rural aragonès en aquest període.
Per commemorar-ho farem el passi del documental “Vivir La Utopía”, que narra els aconteixaments revolucionaris d’aquell període històric. Contarem amb la presència del sub-director del documental per explicar-nos com es va desenvolupar el seu muntatge i les sensacions d’entrevistar part de la gent que ho va fer possible.

Comments are closed.